Spam

Hva er livmorhalskreft?

Livmorhalskreft:• Kreft i livmorhalsen utvikler seg via et forstadium som ikke gir noen symptomer, men som kan oppdages ved en celleprøve.
 • Blødninger eller blodig utflod mellom menstruasjoner og blødninger ved samleie eller etter overgangsalderen kan være symptomer på livmorhalskreft.
• Livmorhalskreft rammer først og fremst kvinner over 40 år og er sjelden blant kvinner yngre enn 25 år. I Norge rammes ca. 300 kvinner hvert år. 80-100 dør hvert år.
 • Det kan se ut som om livsstil, deriblant seksualvaner er av betydning for utvikling av livmorhalskreft.
• Humant Papilloma virus (HPV) er en viktig årsak til utvikling av forstadier og livmorhalskreft. Håpet er at en vaksine skal halvere antall tilfeller.

 

Kilde: Kreftregisteret og Folkehelseinstituttet

5 comments to Hva er livmorhalskreft?

 • admin

  Her må det kommenteres at det foreløpig ikke er noen som har klart å bevise at infeksjon av HP-virus faktisk kan føre til kreft. Det er funnet DNA av flere HP-virus i kreftsvulster, noe som gjør at forskerne tror at de også har forårsaket kreften.

  Dødstallene i forbindelse med livmorhalskreft var høyere før Norge iverksatte screening. Veldig mange forstadier til kreft er oppdaget og behandlet, med minimale plager for pasienten (i forhold til kreftbehandling).
  Tallene er også stadig på vei nedover, takket være stort oppmøte til screening.

 • Det er definitivt litt forvirrende når dere påstår at det ikke er vist at HP-virus kan forårsake livmorhalskreft når Nobelprisen i 2008 gikk til mannen som fant sammenhengen mellom HPV-infeksjon og livmorhalskreft. Det er vel et godt bevis for at det ER en årsaksammenheng mellom HP-viruset og livmorhalskreft.

 • admin

  Hei!
  Det er påvist HP-virus i kreftsvulster (biopsi-prøver), og det er særlig HP-virus 16 og 18 som går igjen. Det er derfor sannsynlig at disse virusene har noe med krefttilfellene å gjøre. Å uomtvistelig bevise det, er en helt annen sak, siden man da må tiføre viruset og se hva som skjer. Jeg antar et slikt prosjekt vil få problemer med å få forskningsmidler.

 • Trude

  Det er ingen tvil om at HPV må være tilstede for å utvikle livmorhalskreft. HPV er årsak i tilfeller livmorhalskreft. Svært få tilfeller skyldes spredning eller innfiltrering fra kreft i nærliggende organer.
  Celleforandringer er ikke kreft. 90 prosent av alle HPV infeksjoner og celleforandringer, vil gå tilbake av seg selv, uten behandling. Man vet at HPV 33 er årsak til de fleste tilfeller celleforandringer, men er kun årsak til ca. 3 prosent av tilfeller med livmorhalskreft.
  Som Moe skriver her, er sammenhengen mellom HPV og livmorhalskreft forlengst bevist. At noen her mener de vet bedre, ja, så er det bare å legge ut studier på det.
  Når det gjelder screeningprogrammet, så er det faktisk slik at det er kvinners ansvar å følge opp selv. Og det er synd at de få som ikke møter opp, utgjør 53 prosent av alle de som får livmorhalskreft. For disse hadde vaksinen, helt klart vært en fordel.

 • Trude

  I dag koniseres 3.000 kvinner for å unngå 300 tilfeller av kreft. Det er teoretisk mulig at vi ved å konisere 2.500 kvinner på bakgrunn av positiv HPV mRNA test kan unngå 400 tilfeller av kreft slik at antall krefttilfeller reduseres fra 300 til 200 pr år. Av disse er det 150 som ikke har fulgt screeningprogrammet, mens 50 kvinner utvikler kreft til tross for screening.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree